Miras Hukuku
Miras Hukuku, ölen bir gerçek kişinin malvarlığının, mallarının, hak, alacak ve borçlarının ( terekenin) hayatta bulunan gerçek veya tüzel kişilere geçişini düzenleyen kural ve hükümlerin bütünü olarak tanımlanabilir. Miras Hukuku’na ilişkin hükümler Türk Medeni Kanunu’ nun Üçüncü Kitabında yer alır.
Miras Hukukunun Bazı Temel Kavramları
1-) Miras Bırakan (Muris) : Miras bırakan, ölmesi veya gaipliğine karar verilmesi sonucunda mirası, mirasçılarına geçen kimsedir. Ancak gerçek kişiler miras bırakan olabilirler zira tüzel kişilerin sona ermesi miras hükümlerine tabi değildir.
2-) Miras(Tereke) : Ölen kişinin geride kalan malvarlığı değerleri olarak tanımlanabilir. Mirastan söz edebilmek için ölenin malvarlığının olması gerekmektedir. Önemli olan bir diğer husus ise, şahsa bağlı hakların miras yolu ile geçemeyeceğidir. Örneğin bir dernekteki üyelik hakkı gibi.
3-) Mirasçı : Miras bırakanın ölümüyle mirasın (terekenin) bir bütün halinde geçtiği kişidir. Mirasçı gerçek kişi olabileceği gibi bir tüzel kişi de olabilir. İki Çeşit Mirasçı vardır.
4-) Mirasın Geçişi : Murisin ölümüyle birlikte, miras bir bütün halinde, mirasçıların kabul etmesine gerek olmaksızın mirasçılara geçer. Bu geçişte mirasçıların atanmış veya yasal mirasçı olmaları önem taşımaz.
5-) Ölüme Bağlı Tasarruf : Mirasbırakan tarafından yapılan hukuki işlemdir. Hükümlerini tasarrufu yapan kişinin ölümünden sonra doğurur.